Potpisan kreditni aranžman od 25 miliona eura za modernizaciju Međunarodnog aerodroma Sarajevo

Bez autora
Mar 31 2010

Ugovor o jamstvu za zajam Međunarodnom aerodromu Sarajevo između Bosne i Hercegovine i EBRD-a potpisali su danas u Sarajevu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i direktorica transportnog tima Evropske banke za obnovu i razvoj Sue Barrett. Ugovor o zajmu između Međunarodnog aerodroma Sarajevo i EBRD-a potpisali su generalni direktor Bakir Karahasanović, izvršni direktor Elvedin Begić te uime EBRD-a Sue Barrett. Kreditni aranžman od 25 miliona eura, koristit će za proširenje infrastrukture i povećanje kapaciteta ove međunarodne zračne luke, a sredstva se daju poduzeću “Međunarodni aerodrom Sarajevo”. Projektom će se podržati veća komercijalizacija aktivnosti zračne luke i olakšati implementiranje EU inicijative otvorenog neba u BiH, koja uključuje postupnu liberalizaciju zračnog prometa.

Potpisan kreditni aranžman od 25 miliona eura za modernizaciju Međunarodnog aerodroma SarajevoUgovor o jamstvu za zajam Međunarodnom aerodromu Sarajevo između Bosne i Hercegovine i EBRD-a potpisali su danas u Sarajevu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Dragan Vrankić i direktorica transportnog tima Evropske banke za obnovu i razvoj Sue Barrett.

Ugovor o zajmu između Međunarodnog aerodroma Sarajevo i EBRD-a potpisali su generalni direktor Bakir Karahasanović, izvršni direktor Elvedin Begić te uime EBRD-a Sue Barrett.

Kako je saopćeno iz Ministarstva finansija i trezora, kreditni aranžman od 25 miliona eura, koristit će za proširenje infrastrukture i povećanje kapaciteta ove međunarodne zračne luke, a sredstva se daju poduzeću “Međunarodni aerodrom Sarajevo”.

Projektom će se podržati veća komercijalizacija aktivnosti zračne luke i olakšati implementiranje EU inicijative otvorenog neba u BiH, koja uključuje postupnu liberalizaciju zračnog prometa.

EBRD-ov kredit će biti korišten za finansiranje proširenja putničkog terminala, za izgradnju nove brze rulne staze i proširenje stajanke.

Projektom će se postojeća površina putničkog terminala od 10.000 metara2 povećati za gotovo 7.000 m2.

Za podršku ovom projektu nizozemska vlada, Fond za zapadni Balkan i EBRD-ov specijalni dioničarski fond odobrili su grant u iznosu od gotovo jedan milion eura.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić istakao da se ovaj projekt za potrebe servisiranja duga prije svega oslanja na bonitet samog poduzeća i pomoći će da testiramo novu pravnu strukturu finansiranja javnih poduzeća kod koje poduzeća, putem izravnog kreditnog ugovora s međunarodnim financijskim institucijama, preuzimaju mnogo više odgovornosti za implementaciju svih aspekata projekta.

Vrankić je zahvalio EBRD-u na konstantnoj potpori BiH, naglasivši da je EBRD dosad uložio više od jedne milijarde eura u privredu, a više od jedne trećine ovog iznosa je investirano u sektore infrastrukture u BiH.

Direktorica EBRD-ovog transportnog tima Sue Barrett izrazila je zadovoljstvo što EBRD može podržati proširenje glavne zračne luke u BiH u vrijeme kada su izvori finansiranja ograničeni.

Modernizacija “Međunarodnog aerodroma Sarajevo “ će poboljšati kvalitet zračnog prometa i pospješiti porast putničkog prometa, kazala je.

Generalni direktor “Međunarodnog aerodroma Sarajevo” Bakir Karahasanović naglasio je da je “ovaj projekt rezultat dugogodišnje suradnje između EBRD-a i Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

-Osim što će riješiti buduće razvojne potrebe aerodroma, proširenje zgrade terminala će omogućiti pružanje kvalitetnijih usluga putnicima, a moderniji aerodrom će također poboljšati imidž zemlje, ustvrdio je Karahasanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik